Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

söndag 29 januari 2012

Dag 29: Slipsar och lasagne


Gårdagens utflykt slutade i både slipsar och annat! Tog hem 7 nya slipsar, som jag nu lägger till i slips-o-metern och en av dem har jag på mig idag! Den är av märket Tino Cosma (skrivet med skrivstil så jag läste det först som Tino Coflua) som är ett italienskt märke som grundades 1946 av Vittorio Cosma. De framställer endast slipsar, så de är experter på det och alla av deras slipsar är handgjorda och helt i siden. Fina grejer alltså! Vill ni buda på dagens slips så kan ni göra det här: http://www.tradera.com/gron-vit-rutig-slips-tino-cosma-enslipsomdagen-dag-29-auktion_340275_148051595

Sen tänkte jag ta med det recept som jag nämnde tidigare, för min kycklinglasagne. Tillagade den igår kväll och det blev jättegott! Såhär gjorde jag (måtten är ungefärliga, då jag oftast inte mäter någonting):

Ingredienser:

  • Lasagneplattor
  • 2 kycklingfiléer
  • 500g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Färsk baslika
  • Färsk bladspenat
  • 200g fetaost
  • ½ dl mjöl
  • 50-100g smör
  • 1dl matlagningsgrädde
  • 6 dl mjölk
  • Salt och peppar

Bechamelsås:
Smält smöret i en kastrull, helst en i teflon så att såsen inte bränner fast sen. Rör ner mjölet och så fort smöret och mjölet har gått samman, så häll på grädden och mjölken. Fortsätt röra tills eventuella klumpar är borta, ha sen i lite salt och lite peppar. Koka upp under omrörning tills den blir tjock och fin. Väldigt viktigt att röra om hela tiden, då mjölken väldigt gärna vill bränna fast och koka över! Det kan gå väldigt snabbt! Ställ sen av såsen tills den behövs.

Kyckling- och tomatsås:
Tärna kycklingen till ganska små bitar, typ 1cm x 1cm x 1cm, sen salta och peppra dem. Stek dem alla i en stekpanna med höga kanter (helst). Medans de fräser så kan du passa på att mixa ihop de krossade tomatern, tomatpurén och vitlöken (jag använde mixerstav i en burk bara) så att det blir en slät och fin tomatsås. När kycklingen är stekt på alla sidor, så häller du i tomatsåsen. Rör ihop och tillsätt sen vattnet.
Rör ner buljongtärningen och låt det hela puttra en stund. Skulle du råka ha lock till stekpannan så sätt på det, då tomatsåsen gärna vill stänka överallt. Ha inte på dig något du inte vill få fläckar på!

Efter att det puttrat i ett par minuter så ta en bunt basilikablad och dra isär dem. Skär dem inte, då blir de bara geggiga, utan dra isär dem med fingrarna bara och släng i bitarna. Det gör inget om de är lite större, men försök att inte få med stjälkarna. Har du inte färsk basilika så kan du ta torkad eller frusen, funkar också bra. Eller ingen alls! Man kan göra som man vill. :)

Sätt på ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsform stor nog för lasagnen och häl i lite av bechamelsåsen i botten. Luta runt formen så att det rinner runt och täcker botten. Detta gör att lasagnen inte fastnar. Lägg sen på ett lager med lasagneplattor över såsen så att de täcker den.
Tärna upp fetaosten, ungefär lika stora bitar som kyckingen var i kanske något mindre. Nu är det bara att varva lagren med att först ha på kycklingsås, sen sprid ut några fetaostbitar, häll på lite bechamelsås och sen på med ett lager lasagneplattor. Fortsätt så tills du får slut på grejer, men på sista lagret ska du inte lägga några plattor utan låt bechamelsåsen vara det sista du häller på. Du borde ha fått till ca 3 lager.

Avsluta med att lägga på några blad med spenat på toppen och kör sen in i ugnen. Den ska vara där i ca 40 minuter, eller tills det blir lite gyllenbrunt i kanterna. Servera med lite rött vin och en skål med ytterligare färsk bladspenat som man kan ha på i efterhand. Voilà! Smaklig måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar