Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

tisdag 29 maj 2012

Dag 150: Vad är egentligen paisley?


Dagens slips, som är donerad av Caroline Feledi, är av märket Frederick Theak. Mönstret på den är vad man kallar Paisley. Men vad innebär det egentligen? Tja, själva namnet kommer från en skotsk stad med samma namn, men mönstrets ursprung är lite av en cirkelresa. Innan det kom till Skottland så fanns mönstret huvudsakligen i Indien och Persien (och kringliggande länder). När jag själv ser på det så ser jag amöba-liknande varelser, men rent allmänt så beskrivs det som ett dropp-liknande mönster. I Asien så finns det återkommande referenser till mango, och framförallt mangokärnor. Sök gärna lite snabbt på mangokärnor så ser ni likheten ganska snabbt.

Det har hittats liknande mönster i indo-europeiska kulturer, som är över 2000 år gamla, och finns bland annat mycket i keltisk konst. Kelterna befann sig mycket i norra Britannien, som nu är Skottland. Det försvann sen under romartiden och dök upp långt senare i Persien istället, som sagt. Soldater från de brittiska kolonierna förde sedan tillbaka sjalar med det speciella mönstret, som blev populära och började tillverkas i staden Paisley i Skottland. Så en liten jordenrunt-resa blev det!

Vill ni buda på denna orientaliskt (eller keltiskt, om ni så vill) designade slips, så kan ni göra det här: http://www.tradera.com/mork-paisley-monstrad-slips-enslipsomdagen-dag-150-auktion_340275_157135439

Det finns just nu många slipsar som är utan bud, kan jag tillägga! Det ger er chansen att fynda stort! Ni kan även ta tillfället i akt att donera stort till kampen mot Prostatacancer. Ser ni en slips utan bud? Lägg ett bud! Ser ni en med bud? Trissa upp priset! Allt hjälper i kampen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar