Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

måndag 14 maj 2012

Dag 135: Möjligt att hindra prostatacancers spridning


Forskare vid Åbo Universitet har hittat en bunt gener som kan hindra Prostatacancer från att spridas. Detta kan innebära många möjligheter för medicinering i framtiden och verkligen hjälpa de som upptäcker sin cancer tidigt, men då gäller det fortfarande att man verkligen hittar den också. Där ligger det största problemet idag då man faktiskt kan bota prostatacancer, förutsett att den upptäcks i tid!

Den huvudsakliga undersökningen som görs vid koll efter Prostatacancer är att läkaren känner på prostatan med fingrarna via anus på patienten, som inte är det bekvämaste såklart och gör därför att många män drar sig för att undersöka sig och hoppas/antar att allt är bra ändå. Flera av symtomen från Prostatacancer kan även komma naturligt med åren och man ursäktar väldigt lätt det som att man blir äldre bara, istället för att kolla sig ordentligt. Man kan ta PSA-prov där man kollar värdet av ett visst ämne i blodet, men det är inget konkret som man kan ställa en diagnos på.

Den skam som själva sjukdomen verkar bära gör ju också att män ännu mindre vill undersöka sig. Det är huvudsakligen detta som mitt projekt är för. Att försöka tvätta bort skamstämpeln och samla in pengar för forskning mot nya mediciner och framför allt nya sätt att diagnostisera patienter på. Om vi hade ett enkelt sätt att fastställa att sjukdomen finns hos någon, så skulle nog många fler undersöka sig och därmed skulle dödsfallen minska drastiskt tror jag. Jag hoppas ni som läser mina skriverier ser till att buda på en slips eller två, det behöver inte vara några stora belopp, allt hjälper i kampen för detta. Dagens slips är donerad av Ingalill Hörberg och är av märket Calvin Klein, så här har ni chansen att buda hem en riktigt fin märkesslips och som bonus så går alla pengarna till Fonden mot Prostatacancer! Hur bra som helst, eller hur? Ni kan i vanlig ordning gå och buda på den här: http://www.tradera.com/stilig-calvin-klein-slips-enslipsomdagen-dag-135-auktion_340275_156159634

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar