Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

måndag 7 maj 2012

Dag 128: Slipsvård 2: Slips harder


Har du nånsin stått vid korvmojen och njutat av en kokt med bröd, för att sen helt plötsligt finna att kethupen har försökt rymma iväg men endast kommit så långt som dina kläder? Det, eller åtminstone något liknande, händer de flesta. Inte minst de med slips. Det brukar tyvärr ofta vara dödsstöten för de flesta slipsar, då många tror att man måste tvätta slipsen i en kemtvätt eller liknande. Det är inte många som tar med sig en bunt slipsar  dit, så slipsen förblir smutsig och i slutändan så slängs den eller doneras bort.

Dagens slips, som är donerad av Per Malmberg, var en sådan slips. Den hade ett par oidentifierbara fläckar, som jag skulle chansa på var kaffe, så jag tänkte också först att den var obrukbar. Men! Jag kollade närmare på den och såg att det stod "Washable" på baksidan, vilket innebär att den kan tvättas som vilket annat plagg som helst. Jag ville vara lite extra säker dock och handtvättade den, med vanligt tvättmedel i varmt vatten, och efter att den hade torkat sen så var den som ny! Alldeles fräsch igen. Så, håll koll på om slipsen är tvättbar eller inte!

Men vad gör man om det är en fin sidenslips då? Eller nån annan slips utan tvättmärkningen? Dem kan man inte göra hur som helst med. Här är lite tips om vad man Kan göra:

För det första så använd inte vanligt vatten. Det kan skada slipsen bara det! Om du har vattenfläckar på slipsen, så ta en bit tyg av samma material och gnugga emot eller möjligtvis skrapa lite lätt med nageln.

Om det är en lite lättare fläck så kan du doppa en tygbit i lite kolsyrat vatten och dutta lite försiktigt på fläcken tills den försvinner.

För svårare fläckar kan du prova att använda ånga från ett strykjärn, men se till att strykjärnet inte rör vid tyget! Man kan använda något annat som ångar också, som en vattenkokare eller en vanlig kastrull med kokande vatten. Det borde kunna lösa upp fläcken.

För fettfläckar så kan man strö över lite talkpuder och låt den sen ligga en stund så att fläcken suger åt sig pudret. Sen så försök torka bort det med en mjuk tygbit. Jag har även hört att man kan använda Ren bensin av märket Gripen för att lösa upp fläcken, och sen försiktigt skölja rent med vatten, men eftersom så många slipsar inte tål vatten så var försiktig med den metoden!

Det var allt jag hade att komma med i slipsvård för den här gången, men det kommer fler inlägg med tiden!


Vill ni buda på dagens väl rengjorda slips, så kan ni göra det här: http://www.tradera.com/silvrig-monstrad-slips-portia-enslipsomdagen-dag-128-auktion_340275_155675316

1 kommentar:

  1. Man kan också använda tierooms magiska slipstvätt:
    http://www.tieroom.se/silk-and-clean-flackborttagare-siden-5-pack.html
    Funkar hvar gang :)

    SvaraRadera