Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

måndag 13 augusti 2012

Dag 226: De vänsterhäntas dag


De senaste 20 åren nu har alla vänsterhänta haft en egen dag vilket råkar vara idag, den 13 augusti. Den instiftades mest för att belysa de problem som vänsterhänta idag har då de t.ex. är mer olycksdrabbade eftersom de flesta verktyg, maskiner m.m. är gjorda för högerhänta.

Jag tycker jag ser vänterhänta lite överallt och har alltid gjort det, så jag har aldrig tänkt så mycket på det hela tidigare. Men vad jag kan förstå från artikeln på DN.se idag så är det faktiskt en defekt, som kan antingen ärvas eller komma från hjärnskador under graviditetens tidigare skede, då ofta kopplat till utvecklingsrelaterade problem som t.ex. ADHD. Slutsatsen jag drar från detta är att det helt enkelt är "fel" att vara vänsterhänt.

Kan det verkligen vara så? För att man föredrar att skriva med en annan hand? När man kollar närmare på bara orden för vänster och höger i olika språk så ser man ett mönster, då i engelskan t.ex. så är right ordet för både "höger" och "rätt". Går man längre bak i tiden så är det likadant där, då det latinska ordet för vänster är "sinister" vilket används även det i engelskan idag, men betyder där elak, olycksbådande eller ondskefull. Även i svenskan så ser man tecken på denna indelningen, som att man vänsterprasslar (vilket åtminstone jag ser som otroligt negativt, men vissa håller kanske inte med om det) eller att vara någons högra hand (vilket är positivt, om man inte är det till en maffiaboss kanske).

Med denna otroligt djupgående negativiteten, både kulturellt och fysiskt sett, mot vänsterhänta så undrar jag nästan lite varför inte de har blivit förföljda och plågade genom århundradena som många andra folkgrupper har? T.o.m. djävulen förknippas med vänsterhanden, så varför visar Google mig inte några exempel på att de bränts på bål?

Enligt homofober, av alla sorter, så är det i grunden "fel" med homosexualitet och många som har den läggningen utsätts dagligen för trakasserier, förföljelser och många andra jobbigheter på grund av denna åsikten. De har inga "bevis" för att det är fel, de bara vet det. Gud sa det till dem, eller nåt liknande. Med vänsterhänta så har det fastställts med vetenskap att det är "fel", men ingen bryr sig. De har ju ett mycket bättre case där! Var är alla högafflar och facklor? Var är den konstanta fysiska/psykiska misshandeln av vänsterhänta? Var är Left Pride?

Dessa saker finns inte för att folk har inget emot vänsterhänta. De är bara lite annorlunda, men som vilka människor som helst. De lever ibland oss och vi har dem gärna som vänner. De är annorlunda, men helt normala.

Om vi nu kan tänka så om dem, varför kan vi inte göra det om alla?


Dagens slips är donerad av Ingmarie Görnebrand och Solveig Andersson och är av märket Röda Sigillet Exclusive. Vill ni buda på den, som är gjord av den Kungliga Hovleverantören av slipsar, till förmån för Fonden mot Prostatacancer då varenda krona går oavkortat till dem, så kan ni göra det här: http://www.tradera.com/bla-gron-abstrakt-slips-exclusive-enslipsomdagen-dag-226-auktion_340275_161523305

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar