Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

måndag 6 augusti 2012

Dag 219: Kashmir - Förödande lyx?


Dagens slips, som är donerad av Tina Ekwurtzel, är gjord av kashmirull vilket är underullen från getter som lever i väldigt kalla klimat. Kashmir används mest till dyrare, och lyxigare, klädesplagg så som kappor, kostymer, sjalar och även slipsar. Ett väldigt fint material, som däremot kommer med en jobbig konsekvens. Det håller på att omvandla gröna stäpper till död ökenmark.

Namnet kommer från ett område i norra Indien med samma namn och majoriteten av all kashmirull tillverkas i Asien, främst i Mongoliet. Min slips för dagen är gjord i Skottland, i Glenbury, däremot, så den har inte lika stor del i förödelsen som många andra plagg. Det är ju såklart inte själva plaggen eller materialet i sig som skadar något, utan det är getterna själva. Det fanns 2008 kring 40 miljoner sådana getter i Mongoliet och när de betar så äter de upp gräset med rötter och allt. Det övre matjordsskiktet försvinner sen av detta, då det annars binds samman av vegetationen och eventuellt så förvandlas det hela till en öken. Detta sker mest när det är väldigt tätt med getter, så vad jag kan hitta så har det bara hänt i inre Mongoliet.

Vi människor är ju också bovar i dramat då efterfrågan på kashmir har ökat så mycket på senare år så antalet getter har också ökat, helt enkelt. Kan en scarf verkligen vara värd att förvandla gräsmarker till öken?


Vill ni buda på dagens slips, så kan ni göra det här: http://www.tradera.com/gron-rod-rutig-slips-kashmir-enslipsomdagen-dag-219-auktion_340275_161090845

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar