Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

lördag 15 december 2012

Dag 350: From my cold, dead hands


Det utropade Charlton Heston med sitt favoritgevär upphöjt i luften på ett NRA-möte för en massa år sedan, när han då även var ordförande för klubben. Jag såg detta i dokumentärfilmen Bowling for Columbine, om bland annat skolskjutningen i just Columbine och USAs vapenlagar. Sen dess har många många fått kalla och döda händer på grund av lättillgängliga skjutvapen i Amerikat, inte minst nu gårdagens hemska skjutning på en lågstadieskola där bland annat 20 barn dog. Alla mellan åldrarna 5 och 10 år gamla.

Varje skolskjutning (något som man först inte hade en aning om att det ens skulle kunna hända, men som man nu egentligen bara väntar på att det ska hända igen) drar upp vapendebatten där borta. Den svalnar även efter ett tag, varje gång, för att sen blossa upp igen vid nästa massaker. Det verkar hålla på så i all evighet, känns det som, och de som är för vapen upprepar mantrat "Guns don't kill people. People kill people." som att det sätter punkt för alla argument. Nejdå, vapen har ingen del i det här att göra. De är oskyldiga. Alla ska ha rätt till att ha en pistol eller ett maskingevär! Man måste ju kunna försvara sig! Man kan ju dock tänka sig att om skjutvapnen inte var så tillgängliga så skulle man heller inte behöva ha dem för att försvara sig. Men men, jag säger inte att vapen borde förbjudas helt och hållet. Däremot borde de kontrolleras. Hårt. Brutalt hårt.

Jag skulle gärna vilja lägga till en snutt på det där klassiska uttrycket: "Guns don't kill people. People kill people. With guns they can all too easily get anywhere."

När nu denna massakern var extra hemsk, då så små barn dog, så kanske debatten har en chans att faktiskt komma någonstans. Jag hoppas verkligen det. Synd i så fall att det krävs att ett par dussin ungar ska behöva sätta livet till för att något ska ske.


Dagens slips är donerad av Slipslådan.se och är av märket Mano. Vill ni buda på denna helt nya slips, kan ni göra det här: http://www.tradera.com/helgron-sidenslips-helt-ny-mano-enslipsomdagen-dag-350-auktion_340275_171204821

1 kommentar:

  1. håller med dig om det att vapen ska kontrolleras och att det inte ska vara hur lätt som helst att få tag på.
    Vill dem kunna försvara sig, så varför inte ta några karate klasser kanske!

    SvaraRadera