Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

torsdag 28 juni 2012

Dag 180: Sjukvården i USA börjar bli mer human


Högsta domstolen i USA har nu, äntligen, beslutat att godkänna den så kallade "Obamacare" som i princip innebär att alla har rätt till sjukvård, även om kassan tryter, då det betalas av staten med skattepengar istället. Det kommer nu vara lag på att man måste skaffa en sjukförsäkring och landet kommer då närmare det skede när folk kan bli sjuka utan att behöva sälja huset för att ha råd med det. Jag har alltid tyckt att det har varit inhumant att tvinga folk till sådana skulder för något de oftast inte kan rå för. Folk blir sjuka, så är det bara.

Vi var på vårdcentralen idag där det verkar vara en epidemi av halsfluss. Väldigt många där med halsont, åtminstone. Att komma in på akuten för att kolla om man har halsfluss och sen få recept på antibiotika, kostar 200 kronor. Sjäva medicinen sen kostar 90 kronor. När man i USA ska göra samma sak, med sitt barn, så kostar det i genomsnitt 730 dollar, vilket är ca 5000 kronor. Om barnet är väldigt sjukt och behöver läggas in, så kostar det i genomsnitt 4000 dollar. Det är ca 28000 kronor! Helt banalt!

Jag hoppas de fortsätter i samma riktning och att demokraterna vinner valet i år för annars kommer Mitt Romney och hans följeslagare att slå ner på den nya lagen (som gick igenom med nöd och näppe) med en politisk slägga och få den att försvinna. De rika, som är republikanernas huvudmålgrupp, vill ju inte betala skatt bara för att tusentals kommer dö utan den sjukvård de annars inte skulle ha råd med. Jag hoppas för hela det landets skull att de bara fortsätter ge folket billigare sjukvård, tills den är nästintill gratis. Det tycker jag alla har rätt till.


Dagens slips är donerad av Ingmarie Görnebrand och Solveig Andersson och är av märket Portia. Vill ni hjälpa till med forskning för att stödja vår egen sjukvård, kan ni köpa slipsen där alla pengar går oavkortat till Fonden mot Prostatacancer. Ni kan göra det här: http://www.tradera.com/randig-och-cirkelmonstrad-slips-enslipsomdagen-dag-180-auktion_340275_158969143

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar