Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

onsdag 6 juni 2012

Dag 158: Mord och spel går hand i hand, enligt media


I den väldigt långa och pågående rättegången mot Anders Behring Breivik så har de nu kommit till ett moment där de tar upp att han spelade World of Warcraft på "heltid" under ett års tid, mellan 2006 och 2007. Breivik vägrar dock att svara på några frågor angående saken, då han inte tycker det har något som helst att göra med vad som skedde den 22 juli på Utöja förra året. Ja, vad har det med saken att göra egentligen? Breivik har sagt att det hjälpte honom att isolera sig socialt, men han bara spelade för underhållnings skull. I flera andra artiklar om ämnet så betonas det ofta hur han dödar bossar och monster i spelet.

Vad är det de är ute efter, med dessa frågor? Åklagaren vill nog inte skylla hans mördande på att han spelade WoW upp till 17 timmar i sträck, vilket såklart hade varit urbota dumt i vilket fall som helst, men varför behöver de ens fråga om detta då? Ska de kartlägga hela hans vuxna liv i rättegången?

Medier tar ju tillfället i akt att mer eller mindre måla ut dator- och tv-spel som mördarskolor. Man dödar saker i spelen för att man egentligen vill gå ut och döda människor, eller att de lär barn och ungdomar (och vuxna) hur man på bästa sätt utrotar en större skara människor och att inte känna några känslor över detta ellet något annat lika korkat. För er där ute som är oupplysta, så stämmer inget av dessa påståenden. Det är fortfarande ett kontroversiellt ämne däremot och det känns lite jobbigt att så fort någon har gått bärsärkagång och/eller någon har dött p.g.a. en ungdom så letar de efter spelvanor hos förbrytaren.

Jag minns att för några år sedan så hade en 7-årig flicka dött från att hennes systers pojkvän sparkat och slagit henne. Detta hände då i USA, kan jag tillägga. En svensk tidskrift skrev om händelsen med rubriken att de "lekte Mortal Kombat" och därmed dödade den lilla flickan. De skrev även hur systern och pojkvännen satt och spelade det nämnda fightingspelet för att sedan bestämma sig för att prova det i verkligheten, på sin lillasyster. Under detta så dödades flickan. Om man gick till de amerikanska artiklarna där den svenska tidningen fick sin information, så kunde man läsa polisrapporten från händelsen som beskrev den lite bättre. De båda systrarna hade låtsasbrottats på övervåningen i huset, som de alltid brukat kalla att "leka Mortal Kombat" som åtminstone storasystern spelade när hon var yngre. Pojkvännen sitter på nedervåningen, tittar på tv och dricker alkohol. Han var väldigt full. Efter ett tag så går han upp till övervåningen och börjar även han "slåss". Han utövar kampsport på riktigt och i sitt tillstånd så tappade han kontrollen och slog ihjäl flickan.

I väldigt få av artiklarna som cirkulerade i media så nämndes alkoholen överhuvudtaget. Pojkvännen frågades i efterhand hur det hela egentligen skedde, men han förklarade att han inte visste för han var helt enkelt för full. Att anklaga alkohol är inte lika bra press däremot, så självklart läggs all skuld på spelet Mortal Kombat (och spel i allmänhet). Jag skulle tro att dessa människor har en underliggande psykos av något slag, som kan sluta i våld av vilken orsak som helst. En bok, ett spel, en sång, en bild, ett ord, en tro eller vad som helst. Jag önskar bara att medierna skulle reflektera över detta lite mer.


Dagens slips är donerad av Hannu Larsson och är av märket Mercedes, men jag vet dock inte om det är kopplat till bilmärket eller inte. I vilket fall som helst så kan du lika gärna glassa runt i slipsen, som i bilen. Så kör in på Tradera och lägg ett bud: http://www.tradera.com/fargglad-starkt-blommig-slips-enslipsomdagen-dag-158-auktion_340275_157704358


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar