Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

onsdag 13 juni 2012

Dag 165: Låt honom ta över @Sverige!


Sedan i december har Sveriges officiella turist- och reseinformations-sajt, VisitSweden.com, låtit helt vanliga Svenssons ha kontroll över det precis lika officiella svenska Twitter-kontot, @Sweden, under en vecka för att sen bytas mot nästa person. Tanken är att de ska twittra på som vanligt, fast de samtidigt representerar Sverige oavsett om de skriver positiva saker eller inte. Det känns som en väldigt intressant, och ärlig, sak att hitta på och jag gillar idén.

Folk ombes skriva på engelska och följa tre enkla regler; de får inte göra hets mot folkgrupp eller attackera någon enskild person, de får inte marknadsföra sig själv eller någon annan/annat och de får inte skriva något som hotar den nationella säkerheten. I övrigt är det fritt fram att skriva om sina politiska åsikter, vad man köpt på stan eller hur dagens toalettbesök gick till.

Denna veckan är det Sonja Abrahamsson som twittrar å Sveriges vägnar, som har skapat rabalder i pressen både i Svea rike och i utlandet. Hon frågar bland annat "What's the fuzz about jews?" och menar att hon undrar varför de särskiljs och även hatas av folk. En fråga som ganska lätt kan feltolkas, tyvärr.

En av de många reaktioner, som varit i bland annat New York Times, är från den amerikanska talkshow-komikern Stephen Colbert som har bett om att få vara nästa person som styr @Sweden i en vecka. Han kör en Twitter-kampanj för det hela med den vitsiga hashtagen #ArtificialSwedener som snabbt blivit populär. Både amerikaner och svenskar skriver att de stödjer idén, och jag måste faktiskt hålla med dem. Det är en fantastisk idé! En idé som kan vara både rolig och upplysande.

Poängen med hela @Sweden-kampanjen är att ge folk en bättre bild av Sverige och med "bättre" så menas det en klarare bild av alla dess aspekter, bra eller dåligt, vilket är anledningen till att folk får skriva om i princip allting. Vi kommer alltid ha en tendens att vara lite hemmablinda, det går nog inte att undvika, så varför inte ta in lite externt perspektiv? Hata oss! Älska oss! Något mittemellan! Spelar ingen roll, det är kul och intressant att se. Sen att Stephen Colbert är en väldigt populär person, med 3,5 miljoner följare på Twitter (jämfört med @Swedens ca 35,000) är en trevlig bonus som, oavsett vad han säger, kommer ge PR till Sverige.

Om det blir av så hoppas jag att han tar sig hit och tittar runt i några dagar, så att han ger sitt perspektiv både som utomstående och som besökare.


Dagens slips är donerad av Ingmarie Görnebrand och Solveig Andersson och är av märket Thai Silk, vilket såklart innebär att det är en sidenslips. En lite galen sådan, men den har en väldigt stark charm måste jag säga. Ta och buda lite på'ren vettja: http://www.tradera.com/kraftigt-abstrakt-monstrad-slips-enslipsomdagen-dag-165-auktion_340275_158098483

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar