Startsida Tack-sida

av Anders Gatu

söndag 29 april 2012

Dag 120: Superhjältar


En film som just nu är väldigt mycket på tapeten är The Avengers, som är baserad på Marvels serietidning med samma namn. Jag har alltid gillat superhjältar, då de har såna fantastiska krafter och kan göra så mycket. Det var anledningen när jag var liten, åtminstone. Nu ser jag mer deras djup som karaktärer (mest i filmer, dock, då jag knappt läst några av deras serietidningar), jag ser lagren som är inarbetade för att få dessa makalösa personer att vara mer och mer mänskliga.

Det får mig att tänka lite. Det vi egentligen är ute efter, som serieskaparna också förstått, är inte att se hjältarna använda sina krafter. Vi vill se deras brister, deras misstag och deras försök till normala liv. Inte för att skadeglädje är den enda sanna glädjen, utan för att vi ser oss själva i dem. Det är ju såklart en ganska självklar del när man skapar en viktig karaktär, att man ska kunna identifiera sig med den. Vi vill vara hjältar själva, eller ha nån av deras styrkor för att klara av alla svårigheter i livet.

Jag anser att vi har många hjältar runt omkring oss varje dag, men vi vet kanske inte om det. De vet nog inte om det själva. Nejdå, det är inte mjölken som är radioaktiv och gör var och varannan jeppe till en abnormt stark ko-människa. Det är snarare de som bestiger enorma hinder i sina liv, kämpar sig igenom svårigheter och klarar av sånt som många andra tror är omöjliga. Singelföräldrar som försörjer tre barn på en deltidslön och samtidigt offrar allting annat för dessa liv. Personer som har en dröm som ingen annan tror på men som den vet är det rätta i livet och kämpar för det ändå. Den som Tror på en när man tappar förtroendet för sig själv. De som har ett mål och traskar igenom all skit som livet ger en för att ta sig dit.

Vi har alla något sånt där. Något vi vill göra, något vi behöver göra, något vi måste göra, men det verkar helt omöjligt. Det är det inte. Vi behöver inte ha trikåer och en cape för att klara av det. Vi kan göra det ändå. Vem som helst. När vi väl innerst inne beslutar oss för att göra det som krävs, så klarar vi det. Det kan vara otroligt svårt att göra det beslutet, hur mycket vi än vill, men det går faktiskt. Vi kan alla vara superhjältar och det är det som för oss framåt. Som art, som människor.


Dagens slips är donerad av Lars M. Nilsson och är av märket Sand. Det är ett italienskt märke som är svårt att hitta något om, så det är ett så generiskt ord till namn. Den är däremot en väldigt fin slips som är gjort helt i siden, och om ni vill buda på den så kan ni göra det här: http://www.tradera.com/gra-silver-randig-sidenslips-sand-enslipsomdagen-dag-120-auktion_340275_155111820

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar